דו"ח תאונות עבודה בישראל 2011-2015

בתחילת מאי פרסם משרד הכלכלה את דו"ח תמונת המצב של תאונות העבודה בישראל עבור השנים 2011-2015, שנעשה בשיתוף עם המוסד לביטוח לאומי.

על פי הדו"ח, בשנת 2015 נהרגו 54 עובדים ב-53 תאונות קטלניות במהלך העבודה וכ-50 אלף עובדים נפצעו. הדו"ח מציג תמונת מצב מדאיגה בעיקר לענף הבינוי, שנחשב הענף המסוכן ביותר, עם הסתברות של פי חמישה לעובד לקפח את חייו בתאונת עבודה מזו של עובד בתעשייה, הענף השני המוביל את מניין ההרוגים מתאונות קטלניות. בענף הבניין נהרגו 34 בני אדם, 63% מכלל ההרוגים בכלל תאונות העבודה, 21 מהם מצאו את מותם כתוצאה מנפילה שהינה גורם התמותה המוביל בענף.

 תרשים 11

בין השנים 2011-2015 ירד שיעור ההרוגים בתאונות עבודה ב-25% ושיעור הפצועים ב-7%. אך אם בודקים את הממוצע החמש-שנתי של ההרוגים, מצטיירת תמונת מצב שונה ואופטימית פחות. הממוצע נמצא במגמת עלייה מתמדת: בין 2006-2010 נהרגו 53 עובדים בשנה בממוצע, ובין 2011-2015 עלה ממוצע זה ל-60 בשנה.

 תרשים 25

בדו"ח מתקיימת השנה לראשונה השוואה בינלאומית לגבי מקומה של ישראל אל מול מדינות המערב בכלל ענפי המשק, ובענף הבינוי בפרט. מהנתונים עולה כי שיעור ההיפגעות מתאונות עבודה בארץ נמוך בהשוואה למדינות האיחוד האירופי וארה"ב, למעט בענף הבניה, בו שיעור ההיפגעות כפול ויותר מהממוצע באיחוד האירופי. הממוצע באיחוד האירופי עומד על 5.8 הרוגים מכל 100 אלף מועסקים, לעומת ישראל שהממוצע בה הוא 13.2 הרוגים. כמו כן, ישראל נמצאת במקום השלישי בענף זה ביחס בין מספר ההרוגים בתאונות למאה אלף עובדים.

לראשונה מוצגים בדו"ח גם נתונים על שיטת ההעסקה של העובדים בענף הבנייה. על פי נתונים אלה, יותר מ-50% מהנפגעים בתאונות הקטלניות בענף הבינוי הם עובדי קבלן משנה, שאינם מועסקים על ידי הקבלן שבאתר שלו הם נהרגו. רק שליש מהעובדים שנהרגו הם עובדי החברה הקבלנית המבצעת.

עוד ניתן לראות הוא ששיעור הנפגעים בקרב בעלי אזרחות ישראלית יורד בקצב שנתי של כ-3%, אך מנגד, שיעור הנפגעים בקרב העובדים הזרים עולה בקצב שנתי של כ-12%. ייתכן ששיעור הנפגעים הזרים אף גבוה יותר, כיוון שככל הנראה ישנו תת דיווח בקרב אוכלוסייה זו.

עלותן הכוללת של תאונות העבודה נאמדה למשק בשנת 2015 בכ-4.5 מיליארד ₪. מדובר בתשלומים ישירים לנפגעים, מבלי לכלול את הנזקים העקיפים הנגרמים למקומות העבודה, כגון אובדן של 2 מיליון ימי עבודה בשנה ואובדן הפריון למשק, הנאמד במיליארדים נוספים רבים. אם בוחנים את כלל מרכיבי העלות של תאונות העבודה, מגיעים לכ-10 מיליארד ₪ בשנה. בהשוואה לסכום שמוציאה המדינה על תאונות העבודה, הסכום אותו היא משקיעה במניעה שלהן הוא נמוך ביותר, בין 1%-2%.

בסיום הדו"ח ניתן למצוא נספח ובו פרטי התאונות הקטלניות שאירעו בשנת 2015, וכן שמות של חלק מהחברות שבאתריהן היו תאונות, זאת על פי בקשה שהוגשה בהתאם לחוק חופש המידע על ידי הקואליציה למאבק בתאונות בניין.

לעדכונים שוטפים, להרשמה למנוי וליעוץ בנושאי סביבה ובטיחות, אתם מוזמנים לפנות אלינו – info@ehs-regulation.co.il

השארת תגובה

פוסטים נוספים

חוק אוויר נקי – המהפכה אז והיום

חוק אוויר נקי הוא אבן דרך ראשונה ומשמעותית בהסדרת תחום איכות האוויר בישראל והוא נחשב עד היום לאחר מחוקי שמירת איכות הסביבה החשובים ביותר בתולדות המדינה.  החוק הוא הוא יוזמה מבורכת של עמותת אדם טבע ודין והוא מבוסס על חוק אוויר נקי שנחקק בארצות הברית בשנת 1963. הוא אושר בכנסת ביולי 2008, ללא מתנגדים או

קראו עוד»

צו רישוי עסקים – הבסיס לרישיון עסק

רישיון עסק הוא המסמך החשוב ביותר לכל בעל עסק באשר הוא. בישראל הוא מעוגן בחקיקה ראשית – חוק רישוי עסקים, התשכ"ח-1968, אך מכיוון שחוק זה כללי מאוד ואינו כולל התייחסות פרטנית לעסקים מסוגים שונים או למצבים מסוימים, נקבע בו שבסמכותו של שר הפנים לחוקק חקיקה משנית בדמותן של תקנות וצווים. אחד הצווים המשמעותיים ביותר לחוק הוא צו

קראו עוד»

היתר רעלים – כל המידע במקום אחד

שימוש בחומרים רעילים עבור פעולות בתעשייה, במחקר, בתרבות ובסקטורים אחרים הוא עניין שכיח. אך על מנת שאדם או ארגון יוכלו לעסוק בחומרים כימיים וביולוגיים מזיקים כאלה, הוא מחויב להמציא היתר רעלים, מסמך רשמי שניתן על ידי המשרד להגנת הסביבה עם התייחסות של רשות הכבאות וההצלה ושל פיקוד העורף. מטרתו של ההיתר לאפשר אחסון, אחזקה, שינוע,

קראו עוד»

טופס רישום מנויים

כניסה

לא רשומים?

כניסה

עדיין לא נרשמת?
פתיחת שיחה
1
איך אפשר לעזור?
היי,
איך אפשר לעזור?