המשרד להגנת הסביבה פרסם בחודש אפריל שלושה מסמכים חדשים בנוגע לקרקעות מזוהמות:
- הנחיות מקצועיות לדיגום אוויר תוך מבני לבחינת חדירת גזי קרקע למבנה, עוסק בהיבטים הטכניים המתייחסים לביצוע הדיגום הנדרש לפי ההנחיות המקצועיות למיגון מבנים מפני חדירת גזי קרקע.
כידוע, גזי קרקע, כגון VOC's (חומרים אורגניים נדיפים), חומרים חצי נדיפים וחומרים אנאורגניים כמו כספית, עופרת וסולפיד, הם בעלי משקל מולקולרי נמוך ולכן יכולים לחדור למבנים. כאשר הם מצליחים לחדור, הם מהווים סיכון בריאותי לשוהים במבנה, מאחר והם רעילים ויכולים גם לסרטן.
המשרד להגנת הסביבה קובע מקרים מסוימים בהם נדרש לבצע דיגום תוך מבני: בעת ביצוע ניטור תקופתי למבנים קיימים או חדשים; כאשר יש לשד לחדירת גזי קרקע למבנה; במידה ויש תלונות אודות תופעות לוואי העלולות להיגרם מזיהום אוויר (כגון: ריח, כאבי ראש וכד'); או לפי הנחיות המשרד עצמו.
במידה ואכן הוכח כי יש זיהום אוויר תוך מבני, ועולה חשד כי מקור המזהמים מחוץ למבנה, נדרש לבצע גם דיגום אוויר חיצוני. לעיתים גם יידרש דיגום גז קרקע תת ריצפתי להשלמת נתונים.
המסמך יהיה פתוח להערות הציבור עד לתאריך 15.5.2017.
- מדיניות המשרד בנושא סיווג והשבת קרקעות מזוהמות, מסמך המצטרף למדיניות המעודכנת של המשרד להגנת הסביבה בנושא קרקעות מזוהמות משנת 2016, מרחיב אותה וקובע את סדרי העדיפויות של המשרד לשיקום קרקעות מזוהמות, בהתבסס על היררכיית הטיפול בפסולת – מניעה, השבה וסילוק. המסמך מגדיר מחדש בוצה ומבדיל בין בוצה שמקורה במט"ש, בה יש לטפל בהתאם לתקנות המים (שימוש בבוצה וסילוקה) משנת 2004, ובין בוצה תעשייתית, שיש לטפל בה בהתאם לתקנות המים (בריכות אידוי ואגירה) משנת 1997. כמו כן מפרט המסמך מהם הקריטריונים של סיווג הקרקעות המזוהמות והשבתן וקובע כי השבת הקרקעות תיעשה רק כאשר ריכוזי המזהמים בקרקע יהיו נמוכים ותואמים לערכי הסף שנקבעו. בשל החמרת הדרישות ולצורך הפחתת הזיהום לרמות הנדרשות, תידרש הקמתם של מיתקני טיפול ולכן מאפשר המשרד תקופת היערכות שתכלול הקמת מפעלי טיפול ושיפור של אלה הקיימים והמסמך ייכנס לתוקף רק החל מיולי 2018.
המסמך פתוח להערות הציבור עד לתאריך 15.5.2017.
- הנחיות מקצועיות לדיגום מערומי קרקע שמקורה בפעולות שיקום של מטמנות, מעורבת ויבשה, המתייחס למערומי קרקע מנופה באתרי פסולת שאינם פעילים. מכיוון שאתרים אלה אינם משוקמים, הם מהווים פוטנציאל לבריאות הציבור ולזיהום מי תהום ואוויר. אתרים אלה נדרשים לעבור שיקום, לרוב כחלק מתנאי רישיון העסק, שאחד מתוצריו הוא קרקע שייעודה המקורי היה כאדמת כיסוי ובמהלך השיקום עברה הליך ניפוי באתר.
המסמך מפרט מהם השלבים לתהליך שיקום מטמנות ומטרתו לגבש הנחיות סביבתיות לחקירה ולניתוב של מערומי קרקע מנופה שמקורה בפעולות שיקום מטמנות אלה, על מנת להפחית את הסיכון הפוטנציאלי בפינוי קרקעות מזוהמות המוגדרות כפסולת חומרים מסוכנים לאתרים שאינם מורשים.
המסמך פתוח להערות הציבור עד סוף מאי 2017.
לעדכונים שוטפים, להרשמה למנוי וליעוץ בנושאי סביבה ובטיחות, אתם מוזמנים לפנות אלינו – info@ehs-regulation.co.il
עוסקת במידע משנת 2009 ובעלת חברת dignet המספקת שירותי מידע ותוכן.
בוגרת לימודי מידענות של היחידה ללימודי המשך בטכניון. מתמחה ברגולציה ובעלת ניסיון רב בהכנת מגוון סקרי שוק, דו"חות, ניוזלטרים ומצגות הדרכה.