משרד הכלכלה פרסם במהלך חודש יולי הוראת עבודה הקובעת בדיקות רפואיות לעובדים במפעלי שיש, ונוהל חדש לדוכני הרמה.
הוראת מפקחת עבודה ראשית לגבי בדיקות רפואיות לעובדי שיש קובעת כי מעסיקים במפעלי שיש מחויבים לשלוח את עובדיהם בהקדם לבדיקות ראשוניות ולבדיקות שוטפות אצל רופאים תעסוקתיים, ללא קשר לקיום ניטור סביבתי-תעסוקתי במפעל או לתוצאותיו. עובד שלא ייבדק, לא יוכל להיות מועסק במפעל בעיבוד שיש ועל המפעל תרחף סכנת סגירה.
ההוראה מגיעה בעקבות גידול במספר המקרים של מחלת הסיליקוזיס, מחלה נשימתית קשה הנובעת מחשיפה ממושכת לאבק הסיליקה, המשתחרר בתהליכי עיבוד השיש. מניטורים סביבתיים שבוצעו במפעלי שיש, התגלה כי במקרים רבים, רמות החשיפה של העובדים לסיליקה גבוהות וגורמות לתחלואה חריגה במחלה. איתור המחלה בשלבים מוקדמים יכול לסייע בהתמודדות עימה ולמנוע את החרפתה.
חשוב לציין כי משרד הכלכלה רואה בעובדי מפעלי השיש ככאלה שהם בעלי סיכון פוטנציאלי מוגבר לחלות בסיליקוזיס. עוד יצוין, כי שיטת הניטור הסביבתי-תעסוקתי של סיליקה, מבוססת על שקלול רמת החשיפה לטווח ארוך (ממוצע של 8 שעות עבודה יומיות) ואינה מזהה חשיפות חריגות קצרות טווח.
נוהל דוכן הרמה שפורסם אף הוא על ידי מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד הכלכלה, מסדיר את דרישות הבטיחות לבדיקה, תחזוקה ושימוש של דוכני הרמה קיימים או הנמצאים בתהליך ייצור. מתחילת יולי 2016, אין לבנות עוד דוכני הרמה. החלופה להם לצורך הרמת מטענים, היא מעלית משא.
דוכן הרמה מוגדר כמיתקן המשמש להעברה של מטענים בשתי תחנות לכל היותר ובגובה מירבי של 12 מ', והוא בעל דימיון למעלית בשימוש בו.
הנוהל נכנס לתוקף מה-1 ביולי 2016.
לעדכונים שוטפים, להרשמה למנוי וליעוץ בנושאי סביבה ובטיחות, אתם מוזמנים לפנות אלינו – info@ehs-regulation.co.il
עוסקת במידע משנת 2009 ובעלת חברת dignet המספקת שירותי מידע ותוכן.
בוגרת לימודי מידענות של היחידה ללימודי המשך בטכניון. מתמחה ברגולציה ובעלת ניסיון רב בהכנת מגוון סקרי שוק, דו"חות, ניוזלטרים ומצגות הדרכה.