בתחילת יוני פרסם אגף החומרים המסוכנים של המשרד להגנת הסביבה, בשיתוף עם המכון הגיאולוגי בישראל, חוברת הנחיות שמטרתה לסייע בצמצום הפגיעה הסביבתית הנובעת מאירועי חומרים מסוכנים בעקבות רעידות אדמה. הנחיות אלה מיועדות למפעלים המחזיקים חומרים מסוכנים והן הבסיס המקצועי ליישום הוראות היתר הרעלים הניתן למפעלים אלה.
רעידות אדמה עלולות לפגוע במיתקנים בהם מוחזקים חומרים מסוכנים ולגרום לשחרורם באופן בלתי מבוקר ואף להגדיל את היקף הנפגעים או את היקף הנזק במידה ניכרת. לשחרור אותם חומרים מסוכנים יש גם היבטים אחרים – זיהומי אויר, קרקע, ים או מי תהום. יש להניח כי מכיוון שכוחות הכיבוי יהיו עסוקים בכיבוי שריפות וחילוץ נפגעים, הטיפול באותם זיהומים לא יקבל עדיפות ראשונה.
לשם כך פורסמה חוברת זו, שקובעת דרישות והנחיות לביצוע סקרים, סיווגים, תכנון וביצוע של הוראות לעניין היערכות ושיפור עמידות של מבנים ומיתקנים ברעידות אדמה.
פירוט שלבי תהליך המיגון הוא כדלקמן:
תהליך המיגון דורש מכל מפעל למנות מהנדס אחראי (ע"פ ההגדרה שלו בעמ' 7 בחוברת), שיחויב להעביר עדכון למשרד להגנת הסביבה בעת מעבר משלב לשלב בתכנית. בנוסף, עבור ביצוע שלב א', סקר סיכוני רעידות אדמה, ישתף המהנדס האחראי פעולה עם מומחה (כפי שמוגדר בעמ' 34 בחוברת) שיידע לתת מענה לגורמי הסיכון הסיסמיים; כמו כן, במהלך שלב ג' של התהליך, יש למנות אחראי לביקורת הביצוע שיחויב לביצוע פיקוח ומעקב ולהכנת דו"חות פיקוח.
לעדכונים שוטפים, להרשמה למנוי וליעוץ בנושאי סביבה ובטיחות, אתם מוזמנים לפנות אלינו – info@ehs-regulation.co.il
עוסקת במידע משנת 2009 ובעלת חברת dignet המספקת שירותי מידע ותוכן.
בוגרת לימודי מידענות של היחידה ללימודי המשך בטכניון. מתמחה ברגולציה ובעלת ניסיון רב בהכנת מגוון סקרי שוק, דו"חות, ניוזלטרים ומצגות הדרכה.