בתחילת אפריל פורסם חוק השקיות, או בשמו הרשמי, "החוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד-פעמיות". החוק עבר שינויים רבים מהנוסח הראשוני שלו עד שהגיע לנוסח המעודכן, הוא רוכך במהלך הדרך, בעיקר בהתייחסותו למחיר ההיטל על שקיות הנשיאה. בשלב זה חל החוק רק על רשתות המזון הגדולות וייכנס לתוקפו החל מה-1 בינואר 2017 על מנת לתת לבתי העסק זמן מספיק להתארגנות.
על פי החוק החדש, ייקבע ברשתות השיווק היטל של 10 אג' לפחות על כל שקית שעובייה בין 20-50 מיקרון, המכונות שקיות גופיה. בשקיות הדקות יותר, הנמצאות ליד מוצרים כגון, מוצרי חלב, פירות וירקות, ניתן יהיה להמשיך ולהשתמש בלא תשלום, אולם שקיות אלה לא תוכלנה להיות שקיות נשיאה ולא תהיינה להן כלל ידיות. גם שקיות עבות יותר מ-50 מיקרון לא יחויבו בהיטל.
שקיות הגופיה פוגעות מאוד בנוף ובניקיון המרחב הציבורי ומקשות על תהליכי הטיפול בפסולת בעיקר כי קשה להפרידן מזרמי הפסולת. בישראל עושים שימוש שנתי במעל 2.2 מיליארד שקיות גופיה בשנה. בחישוב לנפש מדובר ב-274 שקיות לאדם בשנה. לשם השוואה, בפינלנד ובלוכסמבורג ירד השימוש בשקיות אלה ל-80 שקיות בשנה לנפש.
הסכום שייגבה מההיטל על שקיות הגופיה יועבר במלואו לקרן הניקיון של המשרד להגנת הסביבה וישמש אותו בפרויקטים לצמצום זיהום האוויר ברחבי הארץ ולהסברה על החוק החדש.
החוק משאיר פתח לשר להגנת הסביבה להרחיב אותו לכלל בתי העסק ולהעלות את סכום ההיטל על השקיות, אם יתברר שהדבר חיוני ועל מנת להעלות את המודעות והתמריץ לצמצום צריכת השקיות.
לעדכונים שוטפים, להרשמה למנוי וליעוץ בנושאי סביבה ובטיחות, אתם מוזמנים לפנות אלינו – info@ehs-regulation.co.il
עוסקת במידע משנת 2009 ובעלת חברת dignet המספקת שירותי מידע ותוכן.
בוגרת לימודי מידענות של היחידה ללימודי המשך בטכניון. מתמחה ברגולציה ובעלת ניסיון רב בהכנת מגוון סקרי שוק, דו"חות, ניוזלטרים ומצגות הדרכה.