צו רישוי עסקים – הבסיס לרישיון עסק

רישיון עסק הוא המסמך החשוב ביותר לכל בעל עסק באשר הוא. בישראל הוא מעוגן בחקיקה ראשית – חוק רישוי עסקים, התשכ"ח-1968, אך מכיוון שחוק זה כללי מאוד ואינו כולל התייחסות פרטנית לעסקים מסוגים שונים או למצבים מסוימים, נקבע בו שבסמכותו של שר הפנים לחוקק חקיקה משנית בדמותן של תקנות וצווים.

אחד הצווים המשמעותיים ביותר לחוק הוא צו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי), התשע"ג-2013. הצו מפרט, בין השאר, את סוגי העסקים שהוחלט לגביהם שהם נדרשים לרישיון עסק, קובע את המאפיינים השונים של תהליך הרישוי הנדרש לכל תחום, וכן מציין מיהם הגורמים המאשרים, מהו תוקף הרישיון עבור כל סוג עסק וכל מידע רלוונטי נוסף.

 

למה לא להסתפק בחוק? למה נועד צו רישוי העסקים?

בשוק המתעדכן של היום, יש עשרות ואולי אפילו מאות סוגי עסקים, כולם מנהלים פעילויות ארגוניות בעלות סיכונים כאלה ואחרים. רוב סוגי העסקים אמנם אינם מהווים סכנה לציבור, אולם יש כאלה שבשל אופיים עלולים לגרום לפגיעות ולנזקים בנפש וברכוש. תכליתו של חוק רישוי העסקים שנחקק ב-1968 היא להפיג בדיוק חששות אלה ולהבטיח פעילות תקינה, בטוחה ונאותה של כלל סוגי העסקים. האחריות על הנפקת האישורים לעסק נמצאת בידי גורמים רשמיים כמו המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות, הרשות הארצית לכבאות וההצלה, משטרת ישראל, מינהל בטיחות והבריאות התעסוקתית ומשרד החקלאות. גופים אלה מבקרים את פעילות העסק וקובעים תנאים בהם היא יכולה להתבצע תוך מזעור מקסימלי של הסיכונים.

צו רישוי העסקים שיצא ב-2013 כולל רשימה של כ-180 חברות, עסקים ופעילויות עבורם נדרש רישיון עסק. רשימה זו מחולקת ל-10 קבוצות עיקריות:

  1. בריאות, רוקחות וקוסמטיקה
  2.  דלק ואנרגיה
  3. חקלאות ובעלי חיים
  4. מזון
  5. מים ופסולת
  6. מיחזות ושונות
  7. עינוג ציבורי, נופש וספורט
  8. רכב ותעבורה
  9. שירותי שמירה ואבטחה, נשק ותחמושת
  10. תעשייה, מלאכה, כימיה ומחצבים

 

 

רישיון העסק ניתן על ידי אחד מ-4 מסלולי הנפקה, בהתאם לסוג העסק ולפעילותו. 

עסקים בעלי רמת מורכבות נמוכה יכולים להנפיק רישיון על יסוד תצהיר, מסלול שבו רישיון העסק ניתן על סמך תצהיר של בעל העסק בחתימת עורך דין שמצהיר כי העסק עומד בדרישות כל נותני האישור. 

עסקים בעלי מורכבות נמוכה עד בינונית יכולים לבחור במסלול היתר מזורז א' שזהה למסלול רישיון על בסיס תצהיר, למעט העובדה שלאחר הגשת התצהיר, בעל העסק לא מקבל רישיון עסק אלא היתר מזורז שתקף ל-180 ימים שבמהלכם נותני האישור יגיעו לבדוק האם העסק עומד בדרישות. אם התוצאה חיובית, יינתן לעסק רישיון בתום 180 הימים.

עסקים בעלי רמת מורכבות בינונית יקבלו רישיון במסלול היתר מזורז ב', שזהה למסלול הקודם, אך נוספה לו דרישה אחת – איסור פתיחת העסק למשך 49 יום ממועד הגשת התצהיר, בכדי שנותני האישור יוכלו לבדוק את העסק לפני שהוא מתחיל לפעול.

עסקים בעלי רמת מורכבות גבוהה יגישו את הבקשה לרישיון עסק במסלול הרגיל, ללא הנחות או הקלות. 

רישיונות עסק מונפקים לפרקי זמן קבועים שנעים בין שנה ל-15 שנים, בהתאם לסוג העסק (שנה אחת, 3 שנים, 5 שנים, 10 שנים ו-15 שנים). בעבר היה גם רישיון לצמיתות, אך הוא בוטל. עם זאת, כדאי לדעת שעסקים שקיבלו רישיון לצמיתות וכעת רישיונם עומד על 15 שנים, תוקפו יוכל להימשך לצמיתות כל עוד לא ייעשה שינוי בעסק. אם תוקף הרישיון קצר מ-15 שנים, הוא יהיה לפי הכתוב בצו רישוי עסקים.

 

מבנה צו רישוי עסקים

צו רישוי העסקים ארוך מאוד ועלול לעורר רתיעה, במיוחד עבור מי שרואה אותו בפעם הראשונה, אך למעשה הוא בעל מבנה הגיוני וכאשר מכירים ומבינים את הסימונים שלו, הוא הופך ברור ונהיר.

10 הסעיפים הראשונים של הצו מציגים את מהותו, קובעים את מטרתו ומפרטים הוראות שונות לגבי התחולה, התוקף ומסלול ההיתר שניתן לרישיון בהתאם לפעילות העסק.

עיקר הצו מגיע בהמשך, בתוספת, שמתחילה בהצגת הגדרות שנועדו לבאר את סוגי העסקים והפעילויות (כמו למשל מהו תמרוק ואיך מוגדר קניון). התוספת עצמה ערוכה כטבלה, כששילוב העמודות והשורות בה מספק מידע על הדרישות והתנאים של כל סוג עסק:

טור א' הוא המספר הסידורי של העסק והוא יופיע על גבי הרישיון. מספר זה משייך את העסק לקבוצה הרלוונטית.

טור ב' מתאר את סוג העסק.

טור ג' מחולק ל-7 עמודות שמייצגות את מטרות החוק. סימון + באחת או יותר מהעמודות מציין כי על העסק לקבל אישור מאחד או יותר הגורמים המאשרים (הבטחת איכות הסביבה – המשרד להגנת הסביבה; הבטחת בריאות הציבור – משרד הבריאות וכד').

טור ד' מציין את מסלול ההיתר – יש סוגי עסקים שיכולים לקבל היתר או רישיון בדרכים מקוצרות, כמו למשל היתר מזורז או רישיון על יסוד תצהיר.

טור ה' קובע האם סוג העסק והפעילות שלו משתייכים למפרט אחיד ומציין מהו אותו המפרט. 

טור ו' מציין את התקופה המקסימלית בשנים שניתן לקבל עבור רישיון העסק ומהו תוקפו.

טור ז' מפרט חקיקה אחרת אם קיימת שסוג העסק כפוף אליה.

טבלאת קבוצות חוק צו רישוי עסקים

צו רישוי עסקים - תהליך הוצאת רישיון עסק בישראל

הנפקת רישיון עסק ניתן על ידי הרשות המקומית, והינו תהליך ארוך ומסורבל המשתנה מעסק לעסק.
למידע מעמיק אודות התהליך להוצאת רישיון עסק בישראל-  חוק רישוי עסקים – כל המידע במקום אחד

על מנת לעמוד בדרישות סביבה ובטיחות, ביניהן גם של רישיון העסק, אנו בדַּעתַּ'חוֹק מספקים לך פלטפורמה נוחה ונגישה לעדכוני רגולציה ולשמירה בתיקיה אישית את החוקים והתקנות הרלוונטיים לארגון שלך.

נשמח להרחיב ולהעניק לך תקופת ניסיון.

ליצירת קשר: info@ehs-regulation.co.il | 058-7972004

 

2 הערות

  1. אייל 23/05/2023 , 10:08השב

    אם יש לי רשיון עסק לצמיתות תחת סעיף 10.10(א,ב,ג) על פי צו הרישוי הוא "ל-10 שנים" ממתי הספירה? והאם למרות הביקורים של מחלקת הרישוי ואיכות הסביבה של הרשות לא נתבקשתי לחדש את הרישוי, מה אני צריך לעשות?

    • עינת בן עזרא, מידענית
      עינת בן עזרא 26/05/2023 , 10:50השב

      שלום אייל.
      לשאלתך, על פי עדכון משנת 2018 לצו רישוי העסקים, בוטל רישיון עסק שניתן לצמיתות. פרק הזמן של הרישיון מצוין בטור ו' של צו רישוי העסקים.
      באחריות העסק לפנות לרשות מקומית כדי להשיג רישיון בהתאם לחוק רישוי עסקים.
      תוקף הרישיון מתייחס לתאריך הנפקתו ובהתאם להגדרה בסעיף המתאים לעיסוק שלכם.

      צוות דַּעתַּ'חוֹק

השארת תגובה

פוסטים נוספים

חוק אוויר נקי – המהפכה אז והיום

חוק אוויר נקי הוא אבן דרך ראשונה ומשמעותית בהסדרת תחום איכות האוויר בישראל והוא נחשב עד היום לאחר מחוקי שמירת איכות הסביבה החשובים ביותר בתולדות המדינה.  החוק הוא הוא יוזמה מבורכת של עמותת אדם טבע ודין והוא מבוסס על חוק אוויר נקי שנחקק בארצות הברית בשנת 1963. הוא אושר בכנסת ביולי 2008, ללא מתנגדים או

קראו עוד»

היתר רעלים – כל המידע במקום אחד

שימוש בחומרים רעילים עבור פעולות בתעשייה, במחקר, בתרבות ובסקטורים אחרים הוא עניין שכיח. אך על מנת שאדם או ארגון יוכלו לעסוק בחומרים כימיים וביולוגיים מזיקים כאלה, הוא מחויב להמציא היתר רעלים, מסמך רשמי שניתן על ידי המשרד להגנת הסביבה עם התייחסות של רשות הכבאות וההצלה ושל פיקוד העורף. מטרתו של ההיתר לאפשר אחסון, אחזקה, שינוע,

קראו עוד»

חוק רישוי עסקים

חוק רישוי עסקים ב2023 – המדריך המלא כל בעל עסק יודע שעל מנת לנהל אותו בצורה נכונה, בראש רשימת הדברים שיש לעשות והחשוב ביותר – להוציא רישיון עסק. מדובר באחת הרגולציות המשמעותיות ובעלות ההשפעה שיש למדינה, שבאמצעותה יכולים גופים ממשלתיים לאשר ולפקח על הפעילות וההתנהלות הסביבתית והבטיחותית של עסקים מקומיים ובינלאומיים. תהליך הוצאת רישיון עסק

קראו עוד»

טופס רישום מנויים

כניסה

לא רשומים?

כניסה

עדיין לא נרשמת?
פתיחת שיחה
1
איך אפשר לעזור?
היי,
איך אפשר לעזור?