מינהל המחקר והתכנון של המוסד לביטוח לאומי, בשיתוף עם מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד הכלכלה, פרסמו ביולי השנה דו"ח חדש העוסק בתאונות עבודה ותחלואה תעסוקתית בישראל בשנים 2012-2016.
זוהי הפעם הראשונה בה נכלל נושא התחלואה התעסוקתית ונתונים עליו נלקחו מרשם המחלות התעסוקתיות ומרופאים תעסוקתיים. בנוסף, ישנה התייחסות מיוחדת בדו"ח לתאונות העבודה שהתרחשו בשנת 2016 בענף הבנייה, זאת כיוון שמדובר בענף בולט במיוחד במספר התאונות הקשות המתרחשות בו. כמו כן, בדו"ח זה נעשתה לראשונה גם הבחנה בין עובדים שמצאו את מותם בגין אירועי בטיחות, לעומת עובדים שנהרגו ממקרים כגון אובדנות, תאונות דרכים, אירועי כשל בריאותיים ועוד, שאין להם קשר לנושא הבטיחותי. הבחנה זו יוצרת מחלוקות עם גופים המתעדים תאונות עבודה, כמו הקבוצה למאבק בתאונות בניין, הטוענת כי המדובר בדיכוטומיה שאינה נכונה וכי לעיתים, גם אם גורם המוות נקבע כבריאותי, לדוגמא עובד שנפל באתר בנייה ולאחר מותו התגלה שעבר אירוע לבבי, אין לדעת האם התקף הלב נגרם כתוצאה מנפילה או שהנפילה קרתה לאחר התקף הלב.
הדו"ח מצביע על מגמת ירידה בשיעור של כ-3% בקרב מקבלי דמי פגיעה בשנת 2015 אל מול שנת 2014, וירידה מצטברת של כ-9% של מקבלי דמי פגיעה בין השנים 2012-2015. יחד עם זאת, ישנה עליה מצטברת של 28% בהיקף תשלומי דמי הפגיעה בין השנים 2012-2016. תשלומים אלה מועברים בגין קצבאות נכות, הוצאות ריפוי והוצאות שיקום.
בשנת 2016 דווח על 80 אנשים שמצאו את מותם בזמן העבודה. מבדיקה של מינהל הבטיחות, 58 מהם נהרגו כתוצאה מכשלים בטיחותיים ואילו 22 הנותרים מתו מגורמים אחרים, כגון אירועים בריאותיים, אירועים פליליים, כשלים הנדסיים, תאונות דרכים, מקרי אובדנות ועוד.
מתוך 58 העובדים שמצאו את מותם בתאונות עבודה קטלניות, 36 היו מענף הבינוי (62%), כש-33 מהן נבעו מכשלים בטיחותיים ו-3 האחרות היו אירועי דריסה על ידי כלי הנדסי כבד באתרי בנייה. על פי תקנות הבטיחות בעבודה (עבודות בנייה) משנת 1988, על עבודות הבנייה להתבצע בהנהלתו הישירה של מנהל עבודה. נמצא גי ב-30% מהתאונות הקטלניות באתרי הבנייה בשנת 2016, לא נכח או כלל לא מונה בתאר מנהל עבודה כנדרש בתקנות.
כמחצית מהתאונות הקטלניות בענף הבינוי נבעו מעבודה בגובה (פיגומים, טפסות וסולמות), בשלישמהן היו מעורבים כלי הרמה כדוגמת עגורן צריח או משאבת בטון ו-12% מהן נגרמו על ידי פגיעה של חומרי בניין שונים.
התאונות הקטלניות בשאר הענפים גבו את חייהם של 13 עובדים מענפי התעשייה, 6 עובדים מענפי השירותים והמסחר ו-3 עובדים מענפי החקלאות. ביחס לשנים קודמות, ניתן להבחין כי בענף הבינוי חלה עלייה של 16% במספר ההרוגים בתאונות עבודה, ואילו ביחס לענפי התעשייה, השירותים והמסחר, מדובר במגמת ירידה.
כפי שצוין, הדו"ח בוחן גם את נושא התחלואה התעסוקתית. על פי הנתונים, בין השנים 2012-2016 נרשמו 9,266 מקרי תחלואה שכאלה. 60%-64% מהם נבעו מפגיעה בשמיעה מרעש וכל השאר ממחלות של מערכות כגון מערכת הנשימה, השלד ומערכת העצבים.
זכרו, חלק מהתאונות אפשר למנוע באמצעות הגברת נושא הבטיחות והמודעות אליו בעבודה.
לעדכונים שוטפים, להרשמה למנוי ולייעוץ בנושאי סביבה ובטיחות, אתם מוזמנים לפנות אלינו – info@ehs-regulation.co.il
עוסקת במידע משנת 2009 ובעלת חברת dignet המספקת שירותי מידע ותוכן.
בוגרת לימודי מידענות של היחידה ללימודי המשך בטכניון. מתמחה ברגולציה ובעלת ניסיון רב בהכנת מגוון סקרי שוק, דו"חות, ניוזלטרים ומצגות הדרכה.