במהלך החודש האחרון פרסמו המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות ורשות המים שני מסמכים העוסקים בהגשת בקשה לוועדת חריגים לצורך הקלה בערכי המזהמים במי קולחין המוזרמים לשדות חקלאיים או לנחלים – האחד הינו הנחיות חדשות לעריכת חוות דעת מקצועית עבור יצרן השפכים או מפעיל המט"ש המעוניין להגיש בקשה כזו, והשני הוא נוהל הגשת הבקשה לוועדה.
נזכיר כי תקנות בריאות העם (איכות מי קולחין) משנת 2010 מגדירות מהם ערכי הסף של החומרים המזהמים במי הקולחין, ומסדירות את תהליך הטיהור והסינון של שפכים במט"שים בכדי להבטיח את איכותם. האחריות לטיהור מי שפכים המכילים ריכוזים גבוהים של מזהמים חלה על יצרני השפכים (המפעלים והארגונים) ועל מפעילי המט"שים. במידה ואלו אינם יכולים לעמוד בדרישות הטיהור והסינון, הם יכולים להגיש בקשה לוועדת חריגים ברשות משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה, שרשאית להתיר להם להזרים את המים בערכים מקלים למשך 5 שנים או להפחית את תדירות הדיגום של המרכיבים השונים. כל זאת, במידה ולא ייגרם זיהום למקורות המים, לפגיעה בציבור או למפגע סביבתי.
נוהל הגשת הבקשה כולל, בין השאר, פרטים מזהים על המפעל / המתקן ומיקומו וכן פרטים הנדסיים עליו, לרבות פרשה טכנית ונספח הנדסי המפרט את מקורות השפכים וספיקתם; טבלאות של נתוני איכות השפכים הגולמיים ואיכות הקולחין; תוצאות בדיקות מעבדה; ודו"חות של תקלות במידה והיו. כמו כן , יצרן השפכים או מפעיל המט"ש יצרף תקציר המסכם את מהות ההקלות וימלא בטבלה את הפרמטרים המבוקשים להקלה.
הבקשה עצמה תלווה בחוות דעת מקצועית בעלת חמישה פרקים (החל משנת 2018 רק ארבעה פרקים) על פי ההנחיות המופיעות באתרי האינטרנט של משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה:
- חוות דעת הידרולוגית – מניעת זיהום מים
פרק זה מתייחס להשפעת ההשקיה במי הקולחין על איכות מי התהום ועל מקורות המים הקרובים, באמצעות הצגת איזורי ההשקיה של המט"ש ומיקומם ביחס למפת הרגישות ההידרולוגית.
כמו כן יש להציג את מיקום הקידוחים הפעילים באזור ההשקיה ואת מיקום קידוחי מי השתיה ואזורי המגן שלהם. - חוות דעת הנוגעת להשפעות על גידולים חקלאיים ועל הקרקע
בפרק זה יש להגיש את רשימת הגידולים והיבולים המושקים בקולחין. בנוגע לרשימת הגידולים, יש לפרט גם את רגישותם למליחות ואת הנזקים שהיו להם בעבר.
כמו כן יש להתייחס לממוצע הגשם באזור ולהשפעות האגרונומיות כתוצאה מפגיעה ביציבות מבנה הקרקע, לסווג את דרגת הפגיעה הצפויה לה ולבצע בדיקות מליחות קרקע על ידי מעבדה מוכרת. - חוות דעת הנוגעת השפעות על בריאות הציבור
במידה וקולחי המט"ש או חלקם מוזרמים לנחל, לים או לסביבה, יש להעריך את הסיכון לציבור בחשיפה למי קולחין באמצעות סימון האזורים אליהם יגיעו המים, תוך ציון ייעודי הקרקע, התייחסות להשפעה על חופי רחצה, מתקני התפלה, קידוחי מי שתיה וקווי מי שתיה וכן להעריך את כמות האנשים הצפויים להיחשף להזרמה ואת משך זמן חשיפה זו. - חוות דעת הנוגעת להשפעות על הסביבה (מערכות אקולוגיות ומגוון ביולוגי)
במידה וקולחי המט"ש או חלקם מוזרמים לנחל, לים או לסביבה, יש להעריך את הסיכון לסביבה תוך התייחסות להידרולוגיה של מים עיליים והאם הנחל אכזב או איתן, ציון החלק היחסי של ההזרמה מכלל הזרימה בנחל ובמורד נקודת ההזרמה, וכן פירוט ההשפעה האפשרית על הצומח והחי במעלה ובמורד נקודות ההזרמה.
לעדכונים שוטפים, להרשמה למנוי ולייעוץ בנושאי סביבה ובטיחות, אתם מוזמנים לפנות אלינו – info@es-regulation.co.il
עוסקת במידע משנת 2009 ובעלת חברת dignet המספקת שירותי מידע ותוכן.
בוגרת לימודי מידענות של היחידה ללימודי המשך בטכניון. מתמחה ברגולציה ובעלת ניסיון רב בהכנת מגוון סקרי שוק, דו"חות, ניוזלטרים ומצגות הדרכה.