פורסם תקן ISO 45001 הבינלאומי לניהול בטיחות ובריאות בתעסוקה

תקן ISO 45001 הבינלאומי יצא סופסוף לאור ב-12 במרץ 2018, לאחר 4 שנים של דיונים, שינויים ושיפורים. מדובר בתקן הבינלאומי הראשון בעולם שעוסק בבטיחות ובבריאות בתעסוקה והוא נועד לייעל את הטיפול בתאונות ובפגיעה בבריאות בעבודה באמצעות נהלים ותהליכים. ISO 45001 עתיד להחליף בהדרגה את תקן OHSAS 18001 הוולונטרי.

על פי ארגון העבודה הבינלאומי (ILO), כ-2.78 מיליון מקרי מוות מתרחשים במקומות העבודה ברחבי העולם מדי שנה, כלומר כמעט 7,700 בני אדם מתים ממחלות מקצוע או מפציעות במהלך העבודה. בנוסף לכך, ישנם גם 374 מיליון מקרים שנתיים של פציעות ומחלות מקצוע שאינם קטלניים, רבים מהם מסתיימים בהיעדרויות ארוכות טווח מהעבודה.

תקן ISO 45001 הינו למעשה חלק מתכנית כוללת להתחייבות ולמנהיגות בנושאי בטיחות ובריאות בתעסוקה, והוא קורא לארגון שמאמץ אותו לקחת אחריות כארגון ולא להטיל אותה על אדם אחד בלבד, כגון על מנהל הבטיחות.

 

למה כדאי לאמץ את תקן ISO 45001?

 

תקן ISO 45001 שונה מ-OHSAS 18001 העכשווי והוא נכתב בהתאמה למבנה האחיד של כלל תקני ISO הבינלאומיים לניהול, זאת על מנת שיוכל להשתלב במערכת ניהול כוללת אחת של סביבה, בטיחות ובריאות בתעסוקה ואיכות.

לתקן מסגרת וסעיפים זהים לתקן ניהול האיכות ISO 9001 ולתקן ניהול הסביבה ISO 14001 והוא עושה שימוש במודל Plan-Do-Check-Act (PDCA) שמספק מסגרת לארגונים לתכנן מה שהם זקוקים לו על מנת לצמצם את הסיכונים והמפגעים שגורמים לבעיות בריאותיות, להיעדרויות ארוכות טווח מהעבודה ולתאונות. כמובן שיש לתקן גם מטרות נוספות, ביניהן שיפור מתמיד בנושאי בטיחות ובריאות בתעסוקה ועמידה בדרישות חוק ובדרישות אחרות.

 

אז מה בעצם שונה בן ISO 45001 לבין OHSAS 18001?

  • פרק 4.1 – ההקשר העסקי: תוספת סעיפים חדשים להגדרה ולפיקוח על ההקשר העסקי.
  • פרק 4.2 – עובדים ובעלי עניין אחרים: שימת דגש על הצרכים והציפיות מהעובדים ומבעלי עניין אחרים וכן על מעורבות העובדים. סעיף זה מבקש לזהות ולהבין את הגורמים בהם יש לטפל באמצעות מערכת הניהול המשולבת.
  • פרקים 6.1.1, 6.1.2.3, 6.1.4 – ניהול סיכונים והזדמנויות: על הארגונים לקבוע, לשקול והיכן שיש צורך גם לנקוט בפעולה על מנת להתייחס לסיכונים ולהזדמנויות שיכולים להשפיע (באופן חיובי וגם באופן שלילי) על יכולתה של מערכת הניהול להגיע לתוצאות המצופות ממנה.
  • פרק 5.1 – מנהיגות ומחויבות ההנהלה: תקן ISO 45001 שם דגש על מעורבות פעילה של ההנהלה הבכירה ועל לקיחת אחריות על יעילותה של מערכת הניהול.
  • פרקים 6.2.1, 6.2.2. ו-9.1.1. – יעדים וביצועים: דגש גם על היעדים כמניעים לשיפור ועל הערכת ביצועים.
  • דרישות נרחבות יותר המתייחסות:
    –  לשיתוף ולהתייעצות עם העובדים (פרק 5.4);
    –  לתקשורת (פרק 7.4);
    –  רכש, כולל תהליכי מיקור חוץ, וקבלנים (פרק 8.1.4)

תקן ISO 45001 מתאים לארגונים ולתעשיות בכל הגדלים ומכל הסוגים, ומתייחס הן לתקן OHSAS 18001 אותו יחליף, והן להנחיות ארגון העבודה הבינלאומי (ILO) והסכמים לאומיים ובינלאומיים. לארגונים המוסמכים לתקן OHSAS 18001 תינתנה 3 שנים להיערך לתקן ISO 45001 החדש.

 

לעדכונים שוטפים, להרשמה למנוי ולייעוץ בנושאי סביבה ובטיחות, אתם מוזמנים לפנות אלינו – info@ehs-regulation.co.il

השארת תגובה

פוסטים נוספים

חוק אוויר נקי – המהפכה אז והיום

חוק אוויר נקי הוא אבן דרך ראשונה ומשמעותית בהסדרת תחום איכות האוויר בישראל והוא נחשב עד היום לאחר מחוקי שמירת איכות הסביבה החשובים ביותר בתולדות המדינה.  החוק הוא הוא יוזמה מבורכת של עמותת אדם טבע ודין והוא מבוסס על חוק אוויר נקי שנחקק בארצות הברית בשנת 1963. הוא אושר בכנסת ביולי 2008, ללא מתנגדים או

קראו עוד»

צו רישוי עסקים – הבסיס לרישיון עסק

רישיון עסק הוא המסמך החשוב ביותר לכל בעל עסק באשר הוא. בישראל הוא מעוגן בחקיקה ראשית – חוק רישוי עסקים, התשכ"ח-1968, אך מכיוון שחוק זה כללי מאוד ואינו כולל התייחסות פרטנית לעסקים מסוגים שונים או למצבים מסוימים, נקבע בו שבסמכותו של שר הפנים לחוקק חקיקה משנית בדמותן של תקנות וצווים. אחד הצווים המשמעותיים ביותר לחוק הוא צו

קראו עוד»

היתר רעלים – כל המידע במקום אחד

שימוש בחומרים רעילים עבור פעולות בתעשייה, במחקר, בתרבות ובסקטורים אחרים הוא עניין שכיח. אך על מנת שאדם או ארגון יוכלו לעסוק בחומרים כימיים וביולוגיים מזיקים כאלה, הוא מחויב להמציא היתר רעלים, מסמך רשמי שניתן על ידי המשרד להגנת הסביבה עם התייחסות של רשות הכבאות וההצלה ושל פיקוד העורף. מטרתו של ההיתר לאפשר אחסון, אחזקה, שינוע,

קראו עוד»

טופס רישום מנויים

כניסה

לא רשומים?

כניסה

עדיין לא נרשמת?
פתיחת שיחה
1
איך אפשר לעזור?
היי,
איך אפשר לעזור?