עדכון תחום קרקעות מזוהמות

המשרד להגנת הסביבה פרסם החודש מספר עדכונים הנוגעים להמשך פעילותו העמוקה בתחום הקרקעות המזוהמות – עדכון מדניות המשרד בנושא, עדכון ערכי הסף הראשוניים למזהמים והנחיות חדשות העוסקות באופן ביצוע דיגום אוויר תוך מבני לבדיקת נוכחות גזי קרקע במבנה.

עדכון מדיניות קרקעות מזוהמות

בסוף אוגוסט פורסם עדכון למדיניות המשרד להגנת הסביבה בנוגע לקרקעות מזוהמות. במסגרת עדכון זה, עודכנו גם ערכי הסף הראשוניים למזהמים, שלא חלו בהם שינויים מאז שנת 2004. ערכי הסף יפורסמו במסמך נפרד שיחליף את חוברת הערכים הראשוניים. ערכים אלה קובעים את ריכוזי הסף הנחוצים לאפיון קרקעות מזוהמות וכן לקביעת יעדי קצה להשבת קרקע. הם פורסמו במסמך נפרד שהחליף את חוברת הערכים הראשוניים ושכולל גם את השיטה לחישוב ערכים אלו.

עוד עדכן המשרד את הגדרת הקרקע, בכלל זה את סוגיית הבוצות, ואף חידד את ההבדלים בין קרקע מזוהמת, פסולת מסוכנת ובוצה, וכן קבע ערכים ועקרונות לשימוש חוזר בקרקע מזוהמת (השבה), במגמה לצמצם שימוש זה שלמעשה מהווה הטמנה לשמה. צמצום השימוש החוזר בקרקע נועד למנוע סיכון לסביבה או לציבור, במיוחד מאתרים בהם התקיימה פעילות תעשייתית מזהמת. במסגרת ערכים ועקרונות אלה, ישנה התייחסות לפחמימנים שמקור בדלקים (TPH) שלגביהם ישנה החמרה על ערך הקליטה המותר כיום, ולצרכי היערכות ערך זה ייכנס לתוקף רק ביולי 2018. בעניין זה פורסמה הבהרה לציבור שבמהלך תקופת הביניים של 10 החודשים הבאים, יהיו ערכי הקלטה בהתאם לנוהל הגשת בקשה לאישור מנהל לפינוי קרקע מזוהמת והטיפול בה ולכן יישארו על כנם עד אז.

חלק נוסף ואחרון במדיניות מציג את המדריך לסיווג פסולת מסוכנת, המבוסס על קטלוג הפסולת האירופאי, ומכיל את אופן סיווג הקרקע, לפני ולאחר החפירה שלה.

 

פרסום הנחיות לדיגום אוויר תוך מבני

עוד פרסם החודש המשרד להגנת הסביבה הנחיות חדשות העוסקות באופן ביצוע דיגום אוויר תוך מבני לבדיקת נוכחות גזי קרקע במבנה.

מדובר בגזים כגון VOC's (חומרים אורגניים נדיפים), חומרים חצי נדיפים וחומרים אנאורגניים כמו כספית, עופרת וסולפיד, שהם בעלי משקל מולקולרי נמוך ולכן יכולים לחדור למבנים, בעיקר לחניונים, מרתפים ופירי מעליות. כאשר גזים אלה מצליחים לחדור לתוך מבנה, הם מהווים סיכון בריאותי לשוהים בו, מאחר והם רעילים ויכולים גם לסרטן.

על מנת לקבוע האם אכן מדובר בזיהום תוך מבני, יש לשלול מקורות זיהום אחרים, כמו תחבורה, תעשייה, צבע, דבקים, עישון וכד'. זה נעשה על ידי דיגום תוך מבני, שמפורט בהנחיות אלה, רק לאחר שבוצע כבר דיגום של גזי קרקע בקרקע או בצנרת במבנים קיימים.

המשרד להגנת הסביבה קובע מקרים מסוימים בהם נדרש לבצע דיגום תוך מבני: בעת ביצוע ניטור תקופתי למבנים קיימים או חדשים; כאשר יש חשד לחדירת גזי קרקע למבנה; במידה ויש תלונות אודות תופעות לוואי העלולות להיגרם מזיהום אוויר (כגון: ריח, כאבי ראש וכד'); או לפי הנחיות המשרד עצמו.

במידה ואכן הוכח כי יש זיהום אוויר תוך מבני, ועולה חשד כי מקור המזהמים מחוץ למבנה, נדרש לבצע גם דיגום אוויר חיצוני, שיבוצע בהתאם להנחיות אגף איכות האוויר של המשרד להגנת הסביבה. לעיתים גם יידרש דיגום גז קרקע תת ריצפתי להשלמת נתונים.

 

לעדכונים שוטפים, להרשמה למנוי ולייעוץ בנושאי סביבה ובטיחות, אתם מוזמנים לפנות אלינו – info@es-regulation.co.il

השארת תגובה

פוסטים נוספים

חוק אוויר נקי – המהפכה אז והיום

חוק אוויר נקי הוא אבן דרך ראשונה ומשמעותית בהסדרת תחום איכות האוויר בישראל והוא נחשב עד היום לאחר מחוקי שמירת איכות הסביבה החשובים ביותר בתולדות המדינה.  החוק הוא הוא יוזמה מבורכת של עמותת אדם טבע ודין והוא מבוסס על חוק אוויר נקי שנחקק בארצות הברית בשנת 1963. הוא אושר בכנסת ביולי 2008, ללא מתנגדים או

קראו עוד»

צו רישוי עסקים – הבסיס לרישיון עסק

רישיון עסק הוא המסמך החשוב ביותר לכל בעל עסק באשר הוא. בישראל הוא מעוגן בחקיקה ראשית – חוק רישוי עסקים, התשכ"ח-1968, אך מכיוון שחוק זה כללי מאוד ואינו כולל התייחסות פרטנית לעסקים מסוגים שונים או למצבים מסוימים, נקבע בו שבסמכותו של שר הפנים לחוקק חקיקה משנית בדמותן של תקנות וצווים. אחד הצווים המשמעותיים ביותר לחוק הוא צו

קראו עוד»

היתר רעלים – כל המידע במקום אחד

שימוש בחומרים רעילים עבור פעולות בתעשייה, במחקר, בתרבות ובסקטורים אחרים הוא עניין שכיח. אך על מנת שאדם או ארגון יוכלו לעסוק בחומרים כימיים וביולוגיים מזיקים כאלה, הוא מחויב להמציא היתר רעלים, מסמך רשמי שניתן על ידי המשרד להגנת הסביבה עם התייחסות של רשות הכבאות וההצלה ושל פיקוד העורף. מטרתו של ההיתר לאפשר אחסון, אחזקה, שינוע,

קראו עוד»

טופס רישום מנויים

כניסה

לא רשומים?

כניסה

עדיין לא נרשמת?
פתיחת שיחה
1
איך אפשר לעזור?
היי,
איך אפשר לעזור?